UTSTÄLLNINGEN


”24 mars - 5 augusti
Under våren och sommaren 2007 kommer Prins Eugens Waldemarsudde att visa den brittiske konstnären Paul Raymond Gregorys verk. Gregory har inspirerats av författaren J.R.R. Tolkiens berättelser, bland annat av det klassiska verket Sagan om Ringen. Den kamp mellan goda och onda krafter som utspelar sig i verket har sin klangbotten i Tolkiens egna upplevelser från första världskriget.

Den fascinerande värld som Tolkien skapade, och med sitt språk så tydligt levandegjorde i sina böcker, fångas på ett fantasifullt och suggestivt sätt i Gregorys målningar. I utställningen visas ett trettiotal verk, utförda under åren 1978-2006. Många av målningarna är i stort format med individuella och specialgjorda ramar i närmast gotisk stil. Dessa ramar, konstverk i sig, är tillverkade av John Davies. De visar hur betydelsefullt samspelet mellan konstverk och ram kan vara och hur ramarna kan bidra till att framhäva det dramatiska i måleriet. Utställningen är upplagd i samma anda som Tolkiens verk, som en resa som påbörjas i mörker men som går mot ljuset.

Paul Raymond Gregory är född 1949 i Derby och har i sitt måleri inspirerats av Tolkien sedan slutet av 1970-talet. Samtliga verk ägs av galleristen Peter Nahum, The Leicester Galleries, London. Samtliga Tolkieninspirerade verk har bland nnat visats på the Barbican Centre i London.”


[Rooke Time Links] [Rooke Time No 54]