rooke time logo


Published for The Neotrope Enterprise.     Publisher: Bengt Rooke.     Maj 1998. No. 4.

 Omslagsfoto till "En hyllning till vår äldste filmare": © Kjell Furberg

 

 

 

Filmkritikern, forskaren, filmregissören och författaren Gösta Werner fyller 90 år den 15 maj 1998. Gösta är idag Europas äldste aktive filmare, fyra månader äldre än portugisen Manoel de Oliveira.

Gösta Werner har, efter en lång paus i det aktiva filmandet, återkommit under de senaste åren. 1996 kom Den röda fläcken, en film som uppmärksammades internationellt genom deltagande i festivalen i Berlin och i år, 1998, presenterar Gösta Spökskepp med världspremiär under Göteborgs-festivalen.

En av höstens mest minnesvärda dagar av förberedelsearbete för festivalen var när vi sammanträffade med Gösta Werner på Filmhuset en kulen novemberdag. Vi hade skickat ett förslag på filmprogram över en hyllningsserie till Gösta.

Vi, Svenska Filmakademin och Göteborg Film Festival, var förenade i en ambition att skapa en värdig hyllning till denne kämpe i filmens tjänst.

Gösta hade tittat igenom förslaget och hade naturligtvis förslag på en helt annan uppläggning. Istället för traditionsenliga visningar av filmer ville han göra en föreläsningsserie där minnen och reflektioner vävs samman med hans egna filmbilder.

Naturligtvis sa vi ja. Det är lätt att säga ja till Gösta - en man som vet vad han vill och är fylld av goda idéer.

Som ett komplement till dessa djupdykningar i filmhistorien som utförs såväl från stumfilmstrampolinen som från samtidens bassängkant och inför hans födelsedag i maj har vi tillsammans skapat detta lilla hyllningshäfte.

Vi hoppas att det skall ge en bild av bredden och betydelsen i Göstas stora gärning inom olika områden i filmvärlden från stumfilmstiden. fram till redaktörskap och forskargärning (Gösta skrev den första akademiska avhandlingen i svensk filmvetenskap), över rader av långa, korta och dokumentära filmer (där Att döda ett barn från 1954 intar tätposition i det allmänna medvetandet), fram till kortfilmerna han regisserat under senare år.

Å Svenska Filmakademin och Göteborg Film Festivals vägnar riktar vi varma och hjärtliga gratulationer till Gösta Werner!


Gunnar Bergdahl
Göteborg Film Festival
Freddy Olsson
Svenska Filmakademin© 1998 Svenska Filmakademin och Göteborg Film Festival ur “En hyllning till vår äldste filmare” med författarnas benägna tillstånd


 

 

GÖSTA WERNERHela Ditt tidigare offentliga livs verksamhet hade föregått Dig då vi personligen träffades första gången 1989.

Protokollet konstaterar torrt: - "Vid sällskapets första årsmöte den 17 oktober 1989 föreläste professor Gösta Werner, Stockholm, om “Diagonalsymfoni i källhistoriskt perspektiv"; - men bakom den korta meningen låg en allt annat än torr föreläsning.

I stället meddelade den stor kunskap élan vital, den var rak, den var välbetänkt och rapptungad, den var vad vi här i Skåne kallar redig och givetvis också framförd med stor humor - men framförallt var den lysande och sprudlande visionär.
Som Du!

Det var i Viking Eggeling-sällskapet som jag var initiativtagare till och där jag då var den drivande eldsjälen.

Men vilken eldsjäl var inte Du! - Och vad lärde Du oss inte under dessa dagar, och förresten - för den sakens skull - allt framgent därefter!
Din integritet, Din mångkunnighet, Din naturliga auktoritet men framför allt Din humor och Ditt bedårande dräpande hanterande av såväl personliga- som direkta sakfrågor!

Och nu skänker Du oss en djupsinnig guldkantad present till Din 90-årsdag i form av boken VIKING EGGELING DIAGONALSYMFONIN: SPJUTSPETS I ÅTERVÄNDSGRÄND.!
Underbart!

Därigenom slungas inte Ditt spjut i någon återvändsgränd!

Snarare kommer det att vara så (som Du skriver i boken om Joris Ivens "Bron"), att boken - och Du - "rör sig upp över omgivningen, lyfter sig, stiger allt högre upp, lever där ett självständigt, mäktigt liv".

Eller: Du bygger en bredare och ljusare väg för oss (genom en tidigare dunkelt osund tunnel med mörka spår) där Du genom ett strålande motljus visar hän på en bländande triumfbåge i tunneln slut!

Du "växlar 'utplånandet' till 'nyskapande' och med all kraft sätter en motsatt process in: här byggs istället oavbrutet nya figurer upp, växer fram i ett våldsamt, dynamiskt flöde, som associerar till tankegångar hos Marinetti och futuristerna."


Med hjärtliga och varma gratulationer till Gösta Werner!

Britt-Mari och Bengt Rooke